Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 17:53 - За бирата
Автор: living Категория: Други   
Прочетен: 964 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2012 11:51


 Преди три дни се върнах от море и първата новина, която разбрах от любимия ми Facebook е, че пиенето на алкохол в паркове, градини и като цяло обществени места в Пловдив е забранено. Или с други думи биричката ще си я пием само и единствено в кръчмите, баровете, заведенията и вкъщи. Отиде си удоволствието от това да си вземеш малко алкохол и да се събереш с приятели в парка. "Има ресторанти!" казват общинарите, но явно нито един от тях не се е замислил, че бирата в такова място е два пъти по-скъпа. Въпросът е: Има ли смисъл от тази забрана или е поредната глупост създадена от пловдивските общинари за да събират пари?
 
На скоро в една от медиите, не помня коя беше, прочетох, че това всъщност е начин да не подучваме малките деца на лоши навици. Зададох си следният въпрос: "Родителите на тези деца алкохол не пият ли?" Всъщност пият, едно 70% от населението на България пие алкохол. Да не говорим, че в компания малка част от семействата ще се задоволят с една бира, а понякога напитката надвишава пет процентното количество алкохол. И тогава каква е разликата дали едно дете ще гледа как родителите му пият в парка или вкъщи? Никаква.
 
Други казват, че това е начин общинарите да запазят града ни по-чист, защото нямало да има изхвърлени опаковки от алкохол на два метра от кошчетата. Само където въпросните опаковки не са единственото нещо хвърлено до, а не в коша за боклук. Опаковките от снакс, кола, сладолед и т.н. също доста пъти са извън предвидетото за боклук място. И сега какво дайте да забраним употребата на всякакви опаковани продукти в парковете и градинките ли? Защото логиката би била такава. Друг алтернативен вариант би било да се сложат камери или охрана както в редица други държави като Австрия, Америка и други. Да ще струва повече на общината, но по този начин опасността от така наречените скинари ще намалее, обирите също ще бъдат по-лесно проследими. Но кой да мисли в моя роден град? По-лесно е да се наложи глоба от 50 до 500 лева и работата е приключена. Да не би Чехия или Германия да са чисти, защото обществото не пие бира на обществени места? Пият си хората и никой нищо не им казва.

 Забраната е недоизсмилена. Някак си сложена за да се покаже, че се върши някаква работа, че градоначалниците ни се грижат за нашето удобство. Само където са тръгнали в доста погрешна посока. Не ни улесняват, дори напротив. Правят услуга на себе си като вървят по най-лекото съпротивление, а накрая имат и нахалството да кажат, че е в полза на гражданите. Няма да имам нищо простив ако ми покажат поне една положителна страна на тази забрана.   
Написано от загрижен гражданин на Община Пловдив    


Тагове:   пловдив,   алкохол,   забрана,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Прави са, защото много цапате! К...
26.08.2012 07:25
Прави са, защото много цапате! Колкото пъти сме били в Пловдив, на най-красивите и романтични места сме се се спъвали в бутилки и всякакви боклуци. Може вашата компания да е изключение, но общата картинка е меко казано ужасна.
Според мен по-правилно би било да въведат тлъсти глоби за всеки, който остави след себе си и най-малката хартийка.
цитирай
2. living - Съгласна съм да има глоби, но не да ...
26.08.2012 22:51
Съгласна съм да има глоби, но не да забраняват. Не мисля, че това е начинът.
цитирай
3. goran - От пръв поглед се вижда, че забраната е съвсем лобиска
28.08.2012 11:03
Но лобиските закони винаги водят до загуба за тези, които са се изхитрили да ги приемат!

Хората няма да влязат в заведенията - защото на сила ги принуждават да го правят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: living
Категория: Други
Прочетен: 11524
Постинги: 4
Коментари: 9
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031